‘Leef, droom, doe’ overbrengen naar jongeren van 10 tot 18 jaar?

15 / 09 / 2017Blog, Leef Droom Doe

‘Leef, droom, doe’  overbrengen naar jongeren van 10 tot 18 jaar?
Jongeren inspireren en aanmoedigen om hun schrijverschap te ontplooien?
Fantastisch!

Niet lang geleden vroeg Davidsfonds Schoten of ik meter wilde worden van het project ‘Junior Journalist Wedstrijd’. Deze jaarlijkse wedstrijd spreekt jongeren tussen 10 en 18 jaar over heel Vlaanderen aan met de vraag of ze hun schrijverstalent in zichzelf reeds ontdekt hebben.
Het project wordt lokaal opgestart en leidt tot vele finalisten.
Deze winnaars dingen vervolgens mee in de provinciale finale voor de titel van Junior Journalist 2018.
Het thema dit jaar is ‘VRIENDSCHAP’, één van de meest waardevolle schatten in een mensenleven.

Er kwamen wel wat herinneringen bovendrijven toen ik de presentatie-slides aan het creëren was voor de roadshow langsheen de Schotense scholen.
Waarom schrijven we?
Welke schrijvers kennen we?
Waarom schrijf ik zelf?
Schrijven… ik? … Ja… al sinds mijn 10e… eigenlijk…

Het begon met kleine kortverhalen die ik met hanenpoten neerpende op gelijnd papier en die ik illustreerde met eigen tekenwerk.
Vervolgens vond het schrijven een weg via een reeks lyrische dagboeken, opgetekend tussen 1988 en 1999, en ook via een jeugdig oeuvre aan gedichten, songteksten en proza die ik bundelde.
‘Paarse Boomen vol Roze Tranen’…

Rond mijn 15e raakte ik compleet in de ban van het boek ‘De rebel met de roos’ van Karel Verleyen (1938-2006). Ik had zoveel vragen over het verhaal dat ik besloot om de gelauwerde Vlaamse jeugdauteur een brief te sturen.
Wat was ik opgetogen om een brief terug te krijgen! Het was mooi om te voelen dat Karel Verleyen de moeite nam om zijn verhaal te verduidelijken. Hij was ermee begaan dat zijn jonge lezerspubliek met vragen zat. Ik heb zijn handgeschreven brief altijd bewaard.
Is het toeval dat zijn boek destijds bij Davidsfonds werd uitgegeven?

Op school scoorde ik behoorlijk met het schrijven van opstellen. Het nadeel was dat de leerkracht fysica (5e jaar middelbaar) mijn getater in de les bestrafte met opgelegde schrijfopdrachten. Ze las die namelijk zo graag…

Wilde ik ooit schrijfster worden? Was het een droom van me die ik in vervulling wilde zien gaan?
Eigenlijk niet.
Mijn opvoeding had me geleerd dat creativiteit voor dromers was. De ingrediënten voor een succesvolle toekomst in 1992: een goed diploma, talenkennis, kennis van informatica en beleefde assertiviteit.

Maar… olie komt altijd bovendrijven…
Mijn eerste roman-manuscript werd in 2001 geweigerd door de uitgeverijen: te persoonlijk, te weinig structuur. Niet erg. Misschien had ik toch vooral voor mezelf geschreven?
Het tweede raakte in 2013 wél door de mallemolen van de uitgeversselectie. Ik werd uitgenodigd voor een kop koffie bij een bekende uitgeverij, maar werd uiteindelijk dan toch niet in hun fonds opgenomen.
Dat manuscript werd ‘AG Verzilver-de tijd’, een roman van 434 pagina’s.
Ik bracht hem uit in eigen beheer en ‘AG’ bleek voor aanzienlijk veel lezers een inspirerend en mooi verhaal.
De kortfilm die erop geïnspireerd is, ontving een dubbele nominatie op het Filmfestival in Nice in 2016.
Het derde manuscript ‘Het Oord’ bracht ik ook uit in eigen beheer, als een geheel ander genre, voor een minder breed publiek bestemd. Een stijl ‘Wachten op Godot’, anno 2016.

Dit creatieve traject zorgde voor een verrassing enkele maanden geleden want het volgende manuscript wordt momenteel geschreven voor uitgeverij Van Halewijck. Spannend!

Deze ervaring bracht ik afgelopen week dus graag mee naar de Schotense scholen. Jongeren horen te geloven in hun talenten van jongs af aan. We moeten hen stimuleren, motiveren en tools aanreiken om zich persoonlijk te ontplooien. In een maatschappij die steeds meer geautomatiseerd wordt, is ‘menselijkheid’ onze grootste troef en kunnen we het creatief-gevoelig-zijn alleen maar stimuleren!

Aan alle jongeren die deelnemen aan #JuniorJournalist:
Veel schrijfplezier en succes! Tot over enkele maanden tijdens de prijsuitreiking! Met dank aan Bakkerij Dellafaille, Pasmans en Bakfietskar Specialist te Schoten, en aan journalist Jan Auman voor het wervende artikel in Gazet van Antwerpen!

MEER INFO OVER DE SCHRIJFWEDSTRIJD:
Facebookpagina Junior Journalist Schoten (@JJWSchoten)
en via mevrouw Magda Segers (magdasegers@gmail.com)
en via Davidsfonds.

Meest recente blog posts

Pin It on Pinterest

Share This