Goeie dag!
Een hele goeiedag allemaal!
Een fantastische goeiedag allemaal!
Ja, opzettelijk zeg ik dit drie keer. Er staat dan ook een en ander in het teken van 3 vandaag.
Samen met het Junior Journalist team ben ik driedubbel trots.
Trots op ons Schotens jong schrijftalent
Trots op de laureaten van JJW Schoten 2020
EN… trots op onze laureaat van JJW provincie Antwerpen 2020:
Proficiat, Stan Van de Vyvere!
Waarom ik zo trots ben?
Omdat het voor de derde keer op rij jong talent uit onze gemeente Schoten is, dat de aandacht trok met een zelf geschreven fantasieverhaal, niet alleen bij de jury van onze eigen gemeente, maar ook bij de jury van de provincie Antwerpen. In 2018, 2019 én 2020!
En meer zelfs: zowel in 2018 als dit jaar gaat Schotens jong schrijftalent aan de haal met de eerste prijs van de provincie Antwerpen!
We hebben er dan ook allen flink en creatief aan meegewerkt: het hele JJW team, leerkrachten van verschillende scholen, onze trouwe sponsors (Barlief, Bakkerij Dellafaille, Fietsenkar info, Mamys en Standaard Boekhandel) én de bibliotheek. Dank U wel aan allen!
Eigenlijk hebben we niet 1 winnaar… We hebben er VEEL!
We hebben net geen 300 jonge JJW-deelnemers die tussen september en november van dit (rare) schooljaar een verhaal schreven. Wat zij wonnen?
Inzicht in een stukje van hun identiteit want velen stelden zich de vraag: waarover ga ik schrijven? Want wàt houd mij bezig? Welk onderwerp vind ik het schrijven waard?
Wat heb ik nodig om een verhaal te schrijven? Is dat een inspirerend gesprek, enig opzoekwerk, mijn creatief talent, mijn geduld, mijn doorzettingsvermogen?
En zo wonnen jongeren de kans om in contact te komen met hun eigen sterktes, hun waarden, hun dromen en delen van hun identiteit.
Dan hebben we de ouders en de leerkrachten van onze schrijvers. Wat wonnen zij?
Nog meer inzicht in de talenten en waarden van hun kinderen en leerlingen.
En wat won het JJW-team waar ik me als meter graag voor inzet?
De kans om een missie uit te dragen.
Persoonlijk geloof ik er sterk in dat het aan ons is, opvoedende volwassenen, om onze jongeren zoveel mogelijk gelegenheid tot zelfontplooiing aan te bieden, zodat ze ontdekken wàt precies nu zorgt voor plezier, motivatie en energie in hun leven.
Onze jongeren van vandaag zullen zowat tot in 2070 aan het werk zijn. Kan u zich dit voorstellen?
Als we opmerken hoe onze maatschappij vandaag bliksemsnel evolueert op vlak van ecologie en ideologie en vooral op vlak van technologie en wetenschap, dan kunnen we ons nog moeilijk voorstellen dat de beroepen van vandaag dezelfde als die van morgen zullen zijn.
Wat wil je later worden? lijkt mij een minder relevante vraag te worden. Vandaag bestaan er in Japan coaches die robots opleiden om in hotels te werken.… kopen we schoenen via het internet en rijden onze wagens zonder onze hulp een parkeerplekje in… Morgen plannen we toeristische ruimte-uitstapjes tijdens de zomervakantie…
Wat zullen de beroepen van 2030, 2040 en later zijn? Niemand die het weet. Wat we wél weten is, dat wie gelooft in eigen sterktes en waarden zich altijd in zijn of haar ‘element’ zal voelen en richting kan geven aan aan wat hij/zij onderneemt. Veerkracht, leergierigheid en wendbaarheid worden steeds belangrijker.
Onze jongeren zullen een levenslang blijven bijleren in een steeds veranderende, evoluerende maatschappij. Voor hen is het dus meer dan ooit belangrijk om zichzelf te kennen. Om inzicht te hebben in hun aangeboren sterktes en de waarden die hen drijven.
In mijn dagdagelijks leven begeleid ik volwassenen en ook jongvolwassen vanaf 17 jaar opdat ze hun ‘wie ben ik – wat kan ik – wat wil ik’ ontdekken.
Dankzij coaching maken volwassen mensen van 25 tot 65+ jaar een bewustwordingsproces mee, een ‘terug naar eigen ik’, zodat ze opnieuw de beste versie van zichzelf worden.
Precies daarom vind ik het, als meter van het JJW schrijfinitiatief in Schoten, zo fantastisch om 10 tot 18 jarigen te mogen stimuleren hun talenten te ontdekken. NU… zo snel mogelijk.
En… ik vind het wondermooi om ze te mogen eren voor wat ze als personen nu al in hun mars hebben.
Deze blog is een uiting van mijn enthousiasme als supertrotse meter van JJW.
We vierden zonet in de Braembibliotheek een heel bijzonder moment… samen met de JJW provinciale winnaar Stan Van de Vyvere, zijn ouders, onze schepen van cultuur Charlotte Klima, medewerkers van de Braembibliotheek, en in gedachten ook vele leerkrachten die dit project jaarlijks ondersteunen. Want ja… wegens corona kon de grote prijsuitreiking van de provincie Antwerpen dit jaar niet doorgaan. We maakten er een corona-proof onderonsje van.
Op naar een volgend schrijfjaar, een volgend avontuur van Junior Journalist in Schoten!
En Stan… nog eens een dikke proficiat!
Dankjewel Magda Segers, verantwoordelijke JJW, voor de foto’s.